![](/media/lib/136/n-smiec-caefe15e60276cd09be76eee5f1d737f.jpg)
Zaśmiecone dno
24 października 2012, 09:41Dno Oceanu Arktycznego jest coraz bardziej zanieczyszczone plastikowymi śmieciami. W piśmie Marine Pollution Bulletin doktor Melanie Bergman informuje o tym, co zauważyła na licznych fotografiach naukowych.
![](/media/lib/233/n-pinwginy-bialobrewe-f8120061a69cd65ed9eddadb51e5cbc7.jpg)
Antyoblodzeniowe rozwiązania pingwinów
25 listopada 2015, 11:28Choć antarktyczne pingwiny raz po raz wskakują do wody o temperaturze bliskiej zamarzania, ich pióra wcale nie ulegają oblodzeniu. Gdy naukowcy dokładnie przyjrzeli się ich budowie, stwierdzili, że superhyrofobowość to wynik połączenia nanostruktur i specjalnego tłuszczu.
![](/media/lib/353/n-recool-03dd293acac69b577ee9516147f5ce05.jpg)
RECOOL – alternatywa dla styropianu
17 czerwca 2019, 11:21Firma Igloo opracowała alternatywę dla styropian wykorzystywanego w roli przenośnych lodówek. Styropian jest lekki, tani i skutecznie utrzymuje temperaturę. Jednocześnie zaś jego produkcja jest szkodliwa dla środowiska, sam materiał nie rozkłada się przez setki lat, z zwierzęta mylą go z pożywieniem, co zagraża ich życiu.
![](/media/lib/483/n-exomars-2c69afccf443bbae7f99cf123a8a8741.jpg)
Zaskakujące odkrycie na Marsie. Woda w jednym z największych kanionów Układu Słonecznego
17 grudnia 2021, 17:26Krążący na orbicie Marsa pojazd ExoMars Trace Gas Orbiter odkrył ślady dużych ilości wody w centrum jednego z największych kanionów Układu Słonecznego, Valles Marineris. O ile samo odkrycie wody na Marsie nie jest zaskoczeniem – wiemy, że znajduje się ona w pobliżu biegunów – to jej istnienie tak blisko równika zaskoczyło naukowców. Jeśli odkrycie się potwierdzi, może znakomicie ułatwić załogową eksplorację Czerwonej Planety.
![Flądra zimowa© NOAA](/media/lib/13/1186483548_221420-e28c870ff774b830ead90dd33277e544.jpeg)
Koniec z zamarzaniem skrzydeł
7 sierpnia 2007, 10:32Uciekając się do białek ryb, niemieccy naukowcy opracowali pokrycie skrzydeł samolotów, które zapobiega oblodzeniu przy lotach na dużych wysokościach. Lód sprzyja niebezpiecznym turbulencjom podczas startu i lądowania.
![](/media/lib/75/woda-251abffed140e74985b7024f5f19fae2.jpg)
Niezwykłe kwantowe właściwości wody
31 stycznia 2011, 19:18George Reiter z University of Houston i jego koledzy odkryli kolejną niezwykłą właściwość wody. Przedstawili oni dowody sugerujące, że gdy uwięzimy molekuły wody w przestrzeni liczonej w nanometrach, powstaje "kwantowa" woda.
![](/media/lib/103/n-gj1214b-d362bb30cab65069f3a48a8ed5294d78.jpg)
Co z tą wodą?
28 sierpnia 2013, 13:16Karły typu M to bardzo obiecujące obiekty badań. Są najbardziej rozpowszechnionym typem gwiazd w Drodze Mlecznej, a z analiz przeprowadzonych przez NASA wiemy, że 6% tych gwiazd posiada planety w ekosferze
![](/media/lib/289/n-a-68-3ed154cf1ce6bcc589a52a5a87e230d2.jpg)
Naukowcy planują błyskawiczną akcję badania ekosystemu ukrytego pod wycieloną górą lodową
10 października 2017, 05:11Zespół pracujący pod kierownictwem naukowców z British Antarctic Survey (BAS) planuje pilną misję, w ramach której ma zostać zbadany morski ekosystem, ukryty pod lodowcem Larsen C nawet przez 120 tys. lat. Został on odsłonięty przez cielenie i oderwanie w lipcu br. góry lodowej A-68.
![](/media/lib/389/n-eagle-2fd259b64080c19a3b2d66784d54d4ac.jpg)
Naukowców zaszokowało tempo zanikania śniegu na antarktycznej wyspie
23 lutego 2020, 10:25Należący do NASA satelita Landsat 8 sfotografował antarktyczną Eagle Island. Zdjęcia, zrobione 4 i 13 lutego, zaszokowały naukowców. Okazało się, że w tym czasie zniknęło 20% pokrywy śnieżnej na wyspie i utworzyły się na niej jeziora
![](/media/lib/545/n-jakgrunniens-821bbbbe989c9ac582df6b543818a653.jpg)
Kiedy ziomkowie Czyngis-chana zaczęli pić mleko jaków?
4 kwietnia 2023, 10:43Po raz pierwszy udało się bezsprzeczne określić, kiedy mongolskie elity zaczęły spożywać mleko jaków. Międzynarodowy zespół naukowy znalazł w kamieniu nazębnym zmarłych przed wiekami osób ślady protein z mleka jaków oraz innych przeżuwaczy. Odkryto też proteiny z krwi przeżuwaczy i koni.